U bevindt zich hier:
»
» Spinazie

Word je van spinazie echt sterk?

Nee, van spinazie word je niet veel sterker in vergelijking met andere groenten.

Spinazie staat bekend om het hoge ijzergehalte; om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de bekende tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden waarna het conflict snel beslist is.

Spinazie bevat inderdaad iets meer ijzer (3-4 milligram) dan andere groenten maar lang niet zoveel als iedereen denkt. Lange tijd is het ijzergehalte van spinazie sterk overschat; toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte 10 keer zo laag te zijn als werd aangenomen; de vorige onderzoeker had een foutje gemaakt door de komma een plaats te veel naar rechts te zetten.

Niets ten nadele van Popeye, maar in spinazie zit dus helemaal niet zo veel ijzer als iedereen denkt. In peterselie zit vele male meer ijzer namelijk 10 milligram. Helaas gebruik je daar bij een normale maaltijd weer minder van. Wanneer men sterk wenst te worden van ijzer, kan er beter rundvlees gegeten worden. Het ijzergehalte van rundvlees is gelijk aan dat van spinazie, maar in rundvlees zit het in een vorm die voor mensen gemakkelijker is op te nemen.

<< Terug naar overzicht