U bevindt zich hier:
»
» Herman den Blijker

Chefkok: Herman den Blijker

Herman den Blijker Herman den Blijker (Terneuzen, 21 oktober 1958) is een Nederlandse chefkok. De grote sigarenrokende chef-kok staat bekend om zijn Rotterdamse directe mentaliteit. Naast het runnen van zijn restaurants presenteerde hij diverse televisieprogramma's zoals Herrie in de keuken en Herman zoekt chef. Ook publiceerde hij in juni 2006 zijn eerste kookboek, genaamd Herrie in de keuken.

Den Blijker begint op zestienjarige leeftijd met koken. Wanneer hij 19 is, vertrekt hij naar Frankrijk, waar hij 3 jaar lang cursussen volgt en de basis van het koken leert. In 1989 leert Den Blijker zijn latere zakenpartner David Crouwel kennen op een wijnproeverij. In die tijd leidt Herman een vrij onregelmatig leven, waarin hij in meerdere keukens voor korte tijd actief was. In 1992 tracht Den Blijker samen met een compagnon tevergeefs zijn eerste eigen zaak in Scheveningen op te zetten. Het project mislukt en Den Blijker belooft zichzelf nooit meer samen te gaan werken met een compagnon.


Zijn succesverhaal op culinair gebied begint feitelijk pas in 1993, wanneer hij in Dordrecht op een wijnproeverij wederom met Crouwel aan de praat raakt over een op te richten eigen zaak. Na enige ontmoetingen weet Crouwel Den Blijker over te halen en besluiten ze de plannen te concretiseren. Op 2 juli 1993 openen Crouwel en Den Blijker hun eerste restaurant, genaamd De Engel en gevestigd aan de Eendrachtsweg in Rotterdam. In het begin had het duo de grootste moeite de zaak in leven te houden en dreigde zelfs een faillissement. De twee weten bankroet echter nipt te vermijden en in 1997 ontvangt het etablissement een Michelinster, die overigens in 2002 weer wordt ingetrokken.


Den Blijker is samen met zijn vaste zakenpartner David Crouwel oprichter en eigenaar van de restaurants De Engel (1993), De Jachtclub Hillegersberg, Zeezout, Rosso, Las Palmas (2007), Hofstede Meerzigt (2007) en Herrie (2006). De restaurants Foody's en Groot Paardenburg werden in 2007 verkocht door het duo. Ondanks de recente opening van Las Palmas en Hofstede Meerzicht (beiden in 2007) is het de bedoeling is dat het aantal restaurants ingekrompen gaat worden. Crouwel verklaarde dat "slechts een aantal restaurants" eigendom zal blijven van het duo. De twee willen zich meer en meer gaan storten op hun tv activiteiten.


Terug naar: Overzicht chefkoks