U bevindt zich hier:
»
» Robert Kranenborg

Chefkok: Robert Kranenborg

Robert Kranenborg Robert Kranenborg was jarenlang als kok werkzaam bij restaurant La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam. Hij behaalde daar twee Michelinsterren.

Kranenborg startte zijn carrière bij restaurant De Witte (één Michelinster) in Amersfoort, dat geleid werd door Ernst Hastrich, een van de oprichters van de Alliance Gastronomique Neerlandaise. Zijn volgende leerschool was L’Oustaù de Baumanière (drie sterren) in Les-Baux-de-Provence (Provence, Frankrijk). Hierna volgden nog Île-de-France in Parijs (één ster) en Le Grand Vefour (drie terren) eveneens in Parijs. In 1977 keerde Kranenborg terug naar Nederland waar hij eerst als chef werkte bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Twee jaar later vertrok hij weer. Dit keer naar Brussel waar hij chef-de-cuisine werd van La Cravache d'Or (twee sterren). Voor zijn gang naar het Amstel Hotel in 1992, werkte Robert Kranenborg vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona.


Na zijn vertrek bij het Amstel Hotel (april 2000) deed hij samen met Amstel-maître John Vinke (en achter de schermen enkele geldschieters) een poging een eigen restaurant op te zetten. Hun restaurant Vossius bleek te hoog gegrepen en was een kort leven beschoren, mede dankzij de internationale geldcrisis die volgde op 9/11. Kranenborg werd vervolgens een contract aangeboden als executive chef-de-cuisine bij het toen in aanbouw zijnde restaurant Le Cirque (onderdeel van het Circustheater in Scheveningen). Daar kreeg Kranenborg eind 2006 een Michelinster. Kranenborg was aangesteld om dit restaurant op de culinaire kaart van Nederland te zetten en verliet Le Cirque op 1 november 2007. Ruben van Dieten werd zijn opvolger. Na de chefswisseling verloor Le Cirque eind 2007 zijn ster. Robert Kranenborg is tegenwoordig zelfstandig culinair adviseur. Verder is hij voorzitter van de vakjury van de Nederlandse Bocuse d'Or.


Terug naar: Overzicht chefkoks