Bij welke leeftijd is kaas Kaas is een voedingsmiddel dat gemaakt wordt van melk en wordt in verreweg de meeste gevallen gemaakt van koemelk maar er bestaat ook geitenkaas en schapenkaas. Er zijn vele verschillende kazen maar de diverse soorten zijn veelal te verdelen in de volgende categorieën: jonge kaas, jong belegen, belegen, extra belegen, oude kaas en overjarige kaas.
Men spreekt pas van oude kaas als deze 10-12 maanden heeft kunnen rijpen (zie ook onderstaande tabel).
Benaming | Rijpingstijd | Jonge Kaas | 4 weken | Jonge Belegen | 8 - 10 weken | Belegen | 16 - 18 weken | Extra Belegen | 7 - 8 maanden | Oude Kaas | 10 - 12 maanden | Overjarige Kaas | 16 maanden of meer |
Nederland produceerde in 2002 in totaal 649 miljoen kilogram kaas, waarvan 498 miljoen kilo werd geëxporteerd, vooral naar: Duitsland, België en Frankrijk. In 2001 aten de Nederlanders per hoofd van de bevolking 14,6 kilo kaas per jaar. Om één kilogram (Goudse) kaas te produceren is tien liter melk nodig.
<< Terug naar overzicht
|
|
Eetcafe 't Lieverdje
10.0Fantastische sfeer en wat een top burger! » Bas