U bevindt zich hier:
»
» Kaas

Bij welke leeftijd is kaas

Kaas is een voedingsmiddel dat gemaakt wordt van melk en wordt in verreweg de meeste gevallen gemaakt van koemelk maar er bestaat ook geitenkaas en schapenkaas. Er zijn vele verschillende kazen maar de diverse soorten zijn veelal te verdelen in de volgende categorieën: jonge kaas, jong belegen, belegen, extra belegen, oude kaas en overjarige kaas.

Men spreekt pas van oude kaas als deze 10-12 maanden heeft kunnen rijpen (zie ook onderstaande tabel).

BenamingRijpingstijd
Jonge Kaas4 weken
Jonge Belegen8 - 10 weken
Belegen16 - 18 weken
Extra Belegen7 - 8 maanden
Oude Kaas10 - 12 maanden
Overjarige Kaas16 maanden of meer


Nederland produceerde in 2002 in totaal 649 miljoen kilogram kaas, waarvan 498 miljoen kilo werd geëxporteerd, vooral naar: Duitsland, België en Frankrijk. In 2001 aten de Nederlanders per hoofd van de bevolking 14,6 kilo kaas per jaar. Om één kilogram (Goudse) kaas te produceren is tien liter melk nodig.

<< Terug naar overzicht