U bevindt zich hier:
»
» 6. Griekse Gyros

Tip: Griekse Gyros

Gyros is een traditioneel Grieks (fastfood) gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma.

In Griekenland wordt gyros veelal als pita-sandwich gegeten in
combinatie met salade en verscheidene sauzen. De meest voorkomende toppings zijn ui, tomaat en tzatziki. In Griekse restaurants in Nederland en België is gyros in een groot aantal gerechten terug te vinden.

Zelf Griekse Gyros maken?






Benodigdheden Griekse Gyros - Bereiding voor 4 personen

Gyros:
- 400 gram mager varkensvlees (lappen of ontbeende karbonades)
- 4 eetlepels olijfolie zakje mix voor Gyros van Knorr

Tzatziki saus:
- 1/2 komkommer
- 2 kleine uitjes
- 1 teen knoflook
3 kleine bakjes griekse yoghurt of bulgaarse yoghurt (bij gebruik van deze yoghurt twee lepels room toevoegen)
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- peper en zout

Voorbereiding:
Gyros: Vlees in blokjes snijden, zakje mix aanmaken met 4 eetlepels olijfolie. Dit mengsel goed door elkaar roeren en afgedekt een uur in de koelkast zetten.

Tzatziki saus: Rasp de geschilde komkommer, roer er de ui, knoflook, griekse yoghurt, creme fraiche en kruiden er door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Laat de tzatziki in de koelkast in een afsluitbaar bakje een uur op smaak komen.

Bereiding: Doe olijfolie in een grote koekepan en bak het vlees aan. Draai daarna het gas lager en bak op een zachter vuur het vlees gaar. Doe het vlees in een schaal en serveer de saus er apart bij. Serveer dit gerecht met feta salade.