U bevindt zich hier:
»
» Mac Donalds

Geen MacDonald's meer in IJsland

Vanaf 1 november 2009 heeft IJsland geen MacDonald's restaurant meer. De enige twee McDonald's restaurants op IJsland sloten op 1 november de deuren. De hamburgerketen ziet zich gedwongen tot deze stap door de hoog opgelopen kosten als gevolg van de economische crisis in het land, aldus de IJslandse uitbater van de fastfoodketen.

De reden is de moeilijke economische situatie en de waardevermindering van de IJslandse munt krona.

De IJslandse McDonald's restaurants importeren alle benodigde vlees, groenten, verpakkingen en kaas uit Duitsland, omdat de IJslandse markt te klein is om aan de vraag naar deze producten te voldoen.

De importkosten vanuit Duitsland zijn verdubbeld door de val van de krona. "De twee hamburgerrestaurants hebben meer klandizie dan ooit, maar de winsten zijn nooit zo laag geweest", aldus Ogmundsson (eigenaar van het bedrijf dat de restaurants exploiteert).

De uitbater overweegt de restaurants onder een andere naam voort te zetten, met goedkopere IJslandse producten. De eerste McDonald's opende de deuren in 1993. De toenmalige premier David Oddsson at daarbij de eerste hamburger.

<< Terug naar overzicht