U bevindt zich hier:
» Nieuws
Het schort aan goede wijnkennis in restaurants.

Bron: Nu.nl | 27-05-2008
ZWOLLE - Het schort aan voldoende wijnkennis bij het bedienend personeel in de horeca. Als die er wel zou zijn, zouden gasten in de leeftijd van 25 en 34 jaar meer geld op tafel leggen voor een fles goede wijn.

Dat concludeert Trendbox in een onderzoek onder ruim vijfhonderd mensen die geregeld wijn drinken in restaurants en cafés. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Nederlands grootste wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen uit Zoetermeer. Het bedrijf, dat 275 jaar bestaat, overhandigde dinsdag aan Thérèse Boer, maître sommelier van driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle, het boekje 'Ik verkoop wijn in de horeca'.

Meer betalen
Het werkje, met een voorwoord van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, moet het 'handboek soldaat' worden voor de zwarte brigade in de horeca. Trendbox concludeerde dat een derde deel van de gasten tussen de 10 en 15 euro meer wil betalen voor een goede fles wijn als de kelner er meer over weet te vertellen, zoals welke wijnen bij welke gerechten passen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een groot deel van de ondervraagden wijn op de wijnkaart eigenlijk te duur vindt. "Voor een goed glas wijn wil 55 procent maximaal 4 euro per glas betalen, een derde is bereid tussen de 4 en 6 euro per glas neer te tellen", aldus Trendbox. Ook werd duidelijk dat de schroefdop op een fles wijn inmiddels is geaccepteerd. Ruim 70 procent vindt dat "de normaalste zaak" van de wereld.

Lange tijd had de schroefdop een goedkoop imago. Directeur Rudolf Bijleveld van Oud Reuchlin & Boelen zegt dat dat er nu wel af is. Kurk staat al lange tijd ter discussie omdat te veel wijnen door kurk worden aangetast.Hoogervorst bereid naar belasting vet eten kijken
Bron: Telegraaf | 13-03-2008
AMSTERDAM - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is bereid te kijken of het toch mogelijk is belasting in te voeren voor vet voedsel. De Raad voor de Volksgezondheid pleit daar al jaren voor in de strijd tegen overgewicht. Hoogervorst denkt dat het moeilijk te verwezenlijken is.

In het programma zei voorzitter F. Sanders van de Raad voor de Volksgezondheid dat een zogeheten snack- of vettax veel meer zoden aan de dijk zet, dan de campagne van Postbus 51 die de overheid dezer dagen lanceert. Hij vergeleek de maatregel met de accijnsverhoging op tabak en alcohol, die volgens hem heeft bijgedragen aan het verminderen van de alcohol- en tabakconsumptie.

Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) zei twee jaar geleden weinig voor een vettax te voelen. Unilever-baas A. Burgmans is tegen, verklaarde hij een jaar geleden. Volgens hem was de prijsverhoging van tabak ook geen succes.Weinig animo snacktax
Bron: http://www.premedic.com | 08-01-2008
Een meerderheid van de Nederlanders ziet niets in een extra belasting op ongezonde voeding. Ook een hogere premie voor mensen met zwaar overgewicht zien de meesten niet zitten. Een en ander komt naar voren uit een enquête door marktonderzoeksbureau BrainJuicer en pr-bureau Porter Novelli.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet vorig jaar weten wel iets te zien in dergelijke maatregelen. Maatschappelijke organisaties en overheid hebben volgens de ondervraagden echter nauwelijks invloed op het consumptie- en aankoopgedrag.