U bevindt zich hier:
»
» 5. Asperges

Tip: Asperges

De asperge is een eeuwenoude en mysterieuze groente. Ze groeit in speciale bedden onder de grond. Zolang ze niet met daglicht in aanraking komen, behouden de stengels hun witte kleur. Pas als ze met hun kopjes boven de grond uit komen verkleuren ze van paars naar groen en dat is het juiste moment om deze bijzondere moment te stekken. Zo vinden de asperges, als witte goud, hun weg naar de borden van de liefhebbers.

Asperges à la nature

Benodigdheden:
2 kg asperges
20 gr zout

Bereiding:
Zet de asperges meteen in koud water en ververs het water regelmatig. In een paar uur tijd zuigen de stengels zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden en ze zich gemakkelijker laten schillen. Spoel de asperges vervolgens af onder de kraan en schil ze zorgvuldig.

Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af. Deze uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd. Bij het afsnijden mag het mes nauwelijks weerstand vinden.

Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek bovenop en daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onderstaan en voeg het zout toe. Sluit de pan, zet ze op. Breng het water aan de kook, draai het vuur klein en hou het water tegen de kook aan.

Na 4 tot 8 minuten (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges) de pan van het vuur halen en de asperges in het hete water verder laten garen. Na een minuut of vijftien tot twintig controleren of de asperges gaar zijn door met een vork in de ondereinden te prikken.

De asperges moeten zacht maar niet papperig zijn. Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op.